Fem världskända svenskar du bör känna till inför ett medborgarskapsprov

Sverige är ett till antalet invånare ganska litet land, men ändå finns det en hel del världsberömda svenskar inom en rad olika områden. I denna artikel går vi igenom fem av de allra mest kända.

Carl von Linné

Von Linné är en av de mest inflytelserika vetenskapsmännen genom tiderna, och definitivt den allra största inom botaniken. Det var han som under 1700-talet såg behovet att kategorisera och döpa alla växter och djur på planeten. Mycket av det gedigna och storskaliga arbete han gjorde utgör fortfarande grunden till hur vi betraktar djur- och växtriket. Utöver sin roll som botaniker var han också zoolog, läkare och en massa andra användbara saker. En mångsysslare som uträttade underverk under sitt 71-åriga liv.

Alfred Nobel

Nobelpriset är i dag världens mest kända pris inom flera områden. Det är uppkallat efter Alfred Nobel som under 1800-talet patenterade över hundra uppfinningar, däribland dynamiten, som kanske är hans mest kända skapelse. Att Nobelpriset delas ut i Sverige (fredspriset dock i Norge) är någonting som kan vara värt att veta inför ditt medborgarskapsprov.

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman är en av tidernas mest välkända och inflytelserika regissörer. Han föddes 1918 och dog 2007, och var aktiv från 40-talet i princip fram till hans död. Hans filmer är kända för att vara ganska tunga och ibland mörka, och bland de mest kända titlarna hittar vi ”Smultronstället” och ”Det sjunde inseglet”, och han vann under sin karriär också tre stycken Oscar-statyetter för bästa utländska film. Ingmar Bergman är definitivt Sveriges största filmpersonlighet genom tiderna, och en av de allra största kulturpersonligheterna över huvud taget.

Zlatan Ibrahimovic

Den här killen har du kanske hört talas om. Vad behöver man egentligen säga om Zlatan? En av världens bästa fotbollsspelare under en mycket lång tid, med en framgångsrik karriär i klubbar som Milan, Juventus, Barcelona, Manchester United… Med sin unika personlighet, sin fantastiska karriär och sin underhållande spelstil är han troligtvis vår mest kände idrottare genom tiderna, och möjligen den enda idrottspersonlighet som skulle kunna dyka upp på ett samhällskunskapsbaserat medborgarskapsprov. Att han fortfarande, i skrivande stund 40 år gammal, spelar fotboll på allra högsta nivå gör inte hans storhet mindre. Och allting började i lilla Malmö FF.

Anders Celsius

Astronomen och forskaren Anders Celsius levde på 1700-talet och var en uppfinningsrik man. Tack vare att han uppfann världens mest använda temperaturskala, Celsius, kan vi med säkerhet påstå att han än i dag är en av de mest omtalade svenskarna i världen. Som person vet vi inte överdrivet mycket om hur han var, men det sägs att han hade ett glatt och muntert humör och bra humor. I ett medborgarskapsprov är det möjligt att du förväntas känna till att Celsiusskalan har en svensk upphovsman.

Utöver dessa fem finns det naturligtvis också mängder med andra världsberömda svenskar, både i dag och genom historien. Inför ett medborgarskapsprov kan det vara bra att lära sig mycket om dessa män och kvinnor, då det kan sägas tillhöra samhällskunskap och allmänbildning.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Add Comment *

Name *

Email *