När svenska företaget Tele 2 fejkade ett meteoritnedslag i Lettland

När svenska företaget Tele 2 fejkade ett meteoritnedslag i Lettland

Det svenska telekomföretaget Tele2 lät sin lettiska avdelning göra ett kreativt marknadsföringstrick i Lettland. Det gick… sådär.

Dramat började runt halv sex lokal tid i Lettland söndagen den 25 oktober 2009. Studenten Ancis Steinbergs rapporterade att ett eldigt meteorliknande föremål hade fallit ner på ett fält utanför staden Mazsalaca nära den estniska gränsen. Rapporterna beskrev att föremålet lyste upp kvällshimlen med ett brinnande spår och träffade marken med en högljudd krasch, och lämnade en brinnande krater som påstods vara cirka 20 meter bred och någonstans mellan tre och tio meter djup.

Brandkåren, polisen och militära enheter kom till platsen, som spärrades av medan tester utfördes för att kontrollera strålningsnivåerna. Hålet i marken väckte snabbt vetenskapligt och medialt intresse och det spekulerades allmänt om föremålets ursprung.

Steinbergs filmade också en video där han och hans två kamrater (hans flickvän och en annan student) närmar sig platsen och ivrigt pratar med varandra när de tycks upptäcka en brinnande massa på botten av kratern. Videons medvetet amatörmässiga stil, med skakig handhållen kamera och till synes spontana reaktioner från studenterna, har jämförts med den amerikanska skräckfilmen The Blair Witch Project, som hade en liknande estetik.

Videon publicerades på YouTube och på nyhetssajter och väckte intresse världen över. Markägaren Larisa Gerasimova rapporterade att hon tog ut cirka 20 kronor (omräknat från lettisk valuta) per besökare som ville se meteoritnedslagsplatsen.

Den första vetenskapsman som besökte platsen, Uldis Nulle från Lettlands centrum för miljö, geologi och meteorologi, sade att hans första intryck var att en meteornedslag kunde ha orsakat kratern. När han senare undersökte platsen i dagsljus drog han dock slutsatsen att den var fejkad. Andra forskare som också undersökte kratern bekräftade att det var en bluff. Andris Karpovics, doktorand i geologi vid Lettlands universitet, beskrev kratern som ”ett enkelt, konstgjort hål som någon hällt en substans i.” Han berättade för journalister att hålet verkade ha grävts med spadar, och noterade att termit (en blandning av aluminium och järn, eventuellt med tillsats av svavel), troligen orsakade de förhöjda temperaturer som observerades i kratern.

Kratern var betydligt mindre än vad som först rapporterades: dess faktiska omkrets var cirka 9-10 m och den var cirka 2-3 m djup, alltså ungefär hälften av vad det först ryktats om. Ilgonis Vilks, ordförande för det vetenskapliga rådet vid Lettlands universitets astronomiska institut, förklarade att ”det är en förfalskning”. Det är en stor besvikelse, jag var full av hopp när jag kom hit, men jag är säker på att det inte är en meteorit.”

Vilks påpekade att det fanns grönt gräs inne i den konstgjorda kratern, med endast ett litet område i botten som brunnit, och att inget material och inga meteoritfragment hittades på omgivande mark. Han beskrev den förmodade meteoriten som ”en lerkula som brann” och sade att prover hade tagits för att universitetsgeologer skulle kunna undersöka den. Han noterade att ”det fanns en liten explosion som hördes av lokalbefolkningen, men den var inte tillräckligt stark för att skapa kratern.” En naturvårdare undersökte också platsen och sade att han trodde att någon hade bränt en pyroteknisk kemisk förening på botten av ett konstgjord hål för att skapa illusionen av en meteoritkrater. Polisen meddelade att man eventuellt skulle göra en brottsutredning av bluffen.

Caroline Smith, meteoritkonservator vid Natural History Museum i London, uppgav att bilderna och videofilmerna av den brinnande kratern visade att det inte var en meteorit som kraschat: meteoriter brinner nämligen inte när de slår ner på jorden, förklarade hon. Smith påpekade också att det inte fanns några andra rapporterade observationer av någon eldklot på himlen, vilket annars skulle ha varit mycket tydligt synligt om ”meteoriten” hade varit äkta. Den senaste stora meteoriten som man vet har landat på jorden slog ner i närheten av Carancas i Peru 2007 och lämnade en cirka 15 meter bred krater, och den som uppgavs ha landat i Lettland hade antagligen behövt vara större än och synligare än så, om det nu verkligen var en meteorit… vilket det ju inte var.

Tisdagen den 27 oktober 2009 erkände det svenska telekomföretaget Tele2 att det hade utfört bluffen som ett PR-trick och lovade att betala den lettiska regeringen för de kostnader som uppstått i samband med händelsen. Presstalesman Vita Sirica, som jobbade för Tele2s lettiska avdelning, sade att stuntet, som organiserades i samarbete med en reklambyrå, var avsett att ”dra uppmärksamheten bort från Lettlands ekonomiska kris och över till något annat mer intressant”. Hon berättade att nio personer hade grävt hålet och bränt kemikalier i botten för att skapa den utstuderade bluffen.

Inrikesminister Linda Murniece anklagade Tele2 för ett ”cyniskt hån” och meddelade att regeringen skulle säga upp sitt avtal med Tele2, med anledningen ”Inrikesministeriet vill inte göra affärer med ett företag som marknadsför sig självt på vår bekostnad”. Att Tele2 hade visat upp lite okänslig tajming – den lettiska regeringen presenterade bara någon dag senare ett ganska stort paket nedskärningar och besparingar – hjälpte antagligen inte.

Pernilla Oldmark, talesperson för Tele2 i Stockholm, sade att skämtet hade utförts av Tele2:s lettiska filial, men att det hade godkänts av huvudkontoret. Hon bad om ursäkt för störningarna och sade att bluffen gjordes för att lansera en kommande marknadsföringskampanj, och menade att ”budskapet kommer att bli tydligt så snart konceptet lanseras”.

Händelsen blev faktiskt inte särskilt uppmärksammad i svensk media och det är svårt att hitta någon information om vad som hände med den polisanmälan som den lettiska polisen hotade med. Det är också svårt att hitta information om ifall Lettland faktiskt sade upp sitt avtal med Tele2 – men eftersom att inte mycket mer sades om saken får man väl anta att ett lite skamset Tele2 bad om ursäkt och kompenserade Lettland för vad man ställt till med.

Så här i efterhand, med lite distans till händelsen, får man väl säga att det var ganska lustigt och påhittigt av Tele2 – men att man nog inte kommer att göra om det igen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Add Comment *

Name *

Email *