Tre knasiga svenska konstverk

Tre knasiga svenska konstverk

Vad är svaret på den eviga frågan ”vad är konst och vad är inte konst?” Tja – om det hade funnits ett bra svar hade vi nog kommit fram till det vid det här laget. I den här artikeln går vi igenom tre konstnärliga ”hyss” som hittats på av svenskar.

Naturligtvis finns det massor med udda konstverk, men några är konstigare än andra. Och ganska ofta är det de allra knasigaste konstverken som fastnar i minnet.

Pierre Brassau

1964 klev en ny stjärna in i konsteliten.

Pierre Brassau ställde ut sina målningar på ett galleri, Gallerie Christinae, i Göteborg. Med sin avantgardekonst, som bestod mest spontant framställda abstrakta konstverk tog han Sveriges konstkritiker med storm.

Göteborgs-Postens konstexpert Rolf Anderberg blev eld och lågor över denna nya talang: Pierre Brassau breder på med kraftiga tag men också med klar beräkning, man skulle vilja säga att hans penseldrag vrider sig med en vildsint kräsenhet på duken.” I en av Göteborgs andra tidningar kunde man läsa att Pierre Brassau ”stryker upp härvor av kraftiga penseldrag på dukarna, ofta med en ljus eller bjärt färg under de korsande skikten av mörkare toner”.

”Problemet” var bara att någon Pierre Brassau fanns inte i verkligheten.

I stället var konstverken målade av chimpansen Peter från Borås djurpark.

Yngve Funkegård var en gallerist som i ett hyss tillsammans med Åke ”Dacke” Axelsson, en journalist på GT (Göteborgs Tidning), ville kolla om konstkritikerna kunde avgöra vad som var genomtänkt, medveten abstrakt konst eller inte. Och bortsett från en kritiker, som faktiskt skrev att ”bara en apa kan ha gjort det här”, så tyckte de flesta om Brassaus konst och såg ett djup i verken.

En vecka efter utställningen avslöjade Dacke Axelsson i GT vad som hade hänt. Anderberg från GP ryckte på axlarna och menade fortfarande att chimpansen Peters målningar var ”de bästa verken på utställningen”.

För Peter blev det lite för mycket uppmärksamhet och han fick 1969 flytta från Borås djurpark till ett zoo i England.

För några år sedan köpte Borås djurpark några av Peters, eller kanske Pierre Brassaus? konstverk på auktion med motiveringen att det var en viktig del av djurparkens historia. Inte nog med att Peter alltså var konstnär – i motsats till de allra flesta som målar en tavla eller två lyckades han också få sina konstverk sålda!

Svenska nördar hackar amerikanska myndigheter

Sverige var väldigt tidigt ett av föregångslanden när det kom till Internet. Tack vare ett par smarta teknikval på 80- och 90-talet hade man ett försprång emot de flesta andra länder. Detta resulterade i en internetkultur som var framgångsrik på flera nivåer – inte minst hacking.

I september 1996 hackade fem svenska hackers CIAs hemsida och ändrade välkomsttexten till ”Welcome to the Central Stupidity Agency”. Hackarna blev senare påkomna… och erbjöds jobb inom flera amerikanska säkerhetsbolag. Detta var mycket vanligt på 90-talet – hackers var oftast kunnigare än de som faktiskt sysslade med websäkerhet, och erbjöds därför tjänster på stora företag när de lyckats åstadkomma något.

Vid ett par tillfällen har svenskar även hackat in sig på amerikanska rymdmyndigheten NASA. På 90-talet tog sig gruppen Fragglarna in och ställde till oreda på NASAs hemsida. Även dessa hackare blev småningom påkomna – och åtminstone en av dem erbjöds ett jobb inom IT-säkerhet.

Mer anmärkningsvärt var då kanske att NASA också hackades av en svensk 2004. På 90-talet var det långt ifrån omöjligt att hacka nästintill vad- och vem som helst, men att göra det 2004 var anmärkningsvärt. Den gången var det den då 16-åringe Philip ”Stakkato” Pettersson som bland annat hackade NASAs nätverk och företaget Cisco (som är viktigt för hela Internets infrastruktur!).

USA ville åtala honom, vilket skulle kunna ge honom 10 års fängelse – men eftersom att Sverige inte lämnar ut svenska medborgare till prövning utomlands, så var det ingen fara för den unge hackern såvida han inte åkte över till USA. Pettersson menade att han var oskyldig, men har dömts för flera andra datorintrång.

Ska hacking räknas som konst? Det kan väl som med all annan konst diskuteras – men denna artikelförfattare väljer att göra den bedömningen i alla fall!

Lars Vilks och Ladonien

Lars Vilks, som för inte så länge sedan dog i en uppmärksammad bilolycka efter att i flera år stått under polisbeskydd för att ha skapat kontroversiella konstverk så som sina teckningar av profeten Muhammed, har alltid fått mycket uppmärksamhet.

Under 80- och 90-talet ägnade han sig mycket åt träskulpturer (där Nimis och Arx är de mest kända), som bestod av fastspikade plankor som utgjorde mindre och större torn, i naturreservatet Kullaberg i Skåne. Myndigheterna ville ta bort konstverken, som snabbt blev mycket populära turistmål.

För att svenska myndigheter inte skulle lägga sig i Vilks verk deklarade han i juni 1996 att hans skulpturpark i Kullaberg nu var en självständig stat – Ladonien. Staten, vars självständighet märkligt nog aldrig erkändes av några regeringar, gav ut egna frimärken och gratis medborgarskap (närmare 15 000 delades ut). Man valde även att förklara krig mot Sverige och San Marino, på grund av… ja, varför inte.

Vad som ska hända med Nimis, och hela Ladonien för den delen, efter Vilks död 2021, diskuteras fortfarande. Men det kan nog med viss säkerhet sägas att glansdagarna är över och att världens minsta stat riskerar att upphöra lika abrupt som den startade.

Men givetvis hoppas Ladoniens 15 000 invånare på att deras stat ska få finnas kvar. Man har bland annat ansökt om att byggnadsminnesföklara Vilks skulpturpark – vilket Länstyrelsen förklarade inte var möjligt. Men sista ordet är nog inte sagt…

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Add Comment *

Name *

Email *